063/82-65-308 rasadnikorah@gmail.com

SADNICE DUNJE

Vrhunski kvalitet - Raznovrsne sorte - Povoljne cene!
p

Sadnice dunje dobro uspevaju i rađaju u zoni umerenokontinentalnog podneblja. Cveta kasno pa joj pozni mrazevi, po pravilu, ne nanose štetu.

Sadnice dunje u narodu su popularne po svom plodu, koji se najviše koriste u ishrani. Voćne sadnice imaju velike plodove pa su zbog toga isplative i dosta zastupljene u našim krajevima.

LESKOVAČKA

Vreme zrenja:

Sredina oktobra

Podloga:

MA, BA-29 

Leskovacka dunja je domaca sorta,dominantna u Vojvodini i dolinama Velike,Juzne i Zapadne Morave.U narodu je zovu dunjom,dok vranjsku cesto zovu dunjac.Njeni plodovi su krupni,okruglasti,jabucasti,rebrasti ili ravni,izuzetnog mirisa.Pokozica je glatka,svetlozuta,a u punom zrenju izrazito zute boje,poput limuna.Meso ploda je aromaticno,socno,kiseloslatko.Stablo je okruglaste krune,bujno,ali posle sazrevanja ploda srednje bujno.Kasno cveta,a sazreva tokom oktobra.Radja rano,redovno i dobro.Otporna je na mraz,ali osetljiva na insekte stetocine.Oprasuje je Vranjska dunja.

VRANJSKA

Vreme zrenja:

Sredina oktobra

Podloga:

MA, BA-29

Vranjska dunja,u narodu poznata kao dunjac,jedna je od nasih starih sorti.Njeni plodovi su krupni do vrlo krupni,kruskolikog oblika,sa izrazenim mirisom.Pokozica je maljava,srednje debljine,a zlatnozute boje.Meso je bledozuto,kiselkasto slatko,manje socno nego kod Leskovacke.Stablo je bujno,ali se bujnost smanjuje sa pristizanjem plodova.Osetljivija je na bolesti i stetocine od Leskovacke dunje.Sazreva krajem oktobra.Oprasivac joj je Leskovacka dunja.

TRIJUMF

Vreme zrenja:

Sredina oktobra

Podloga:

MA, BA-29

Trijumf je novija bugarska sorta dunje.Njeni plodovi su krupni,okruglastog ali blago izduzenog oblika.Pokozica je glatka,tanka,bez neravnina,izrazito zute boje.Meso je bledozuto,umerene i prijatne arome.Stablo je umereno bujno.Radja rano,redovno i obilno.Sazreva malo kasnije od Leskovacke,krajem oktobra.Na nasem trzistu vodece sorte dunje su Leskovacka i Vranjska,ali poslednjih nekoliko godina raste potraznja i za ovu sortu,narocito sto osim osetljivosti na transport nema izrazite mane.

ŠAMPION

Vreme zrenja:

Sredina oktobra

Podloga:

MA, BA-29

Dunja Sampion je americkog porekla.Plodovi su joj krupni,kruskastog oblika.Pokozica je prekrivena maljama,izrazito zute boje i prelepog mirisa.Meso je umereno socno,slatkonakiselo,zuckaste boje.Izrazito je bujna i rodna sorta.Sazreva tokom oktobra,a radja dobro,redovno i obilno. Neotporna je ne smotavce plodova Podloge koje preporucujemo za kalemljenje su dunja MA i dunja Ba.Njeni dobri oprasivaci su Leskovačka i Pazardžijska.