063/82-65-308 rasadnikorah@gmail.com

SADNICE KAJSIJE

Vrhunski kvalitet - Raznovrsne sorte - Povoljne cene!
p
Kajsija je listopadna drvenasta koštičava voćka kojoj odgovara umerena klima. Voćne sadnice kajsije nisu veliki probirači zemljišta. Za uspešno gajenje kajsije od velikog je značaja položaj gde će se voćke nalaziti. Kajsija je dosta otporna na sušu i daje veoma ukusan plod.

NJU DŽERSI

Vreme zrenja:

Pocetak jula

Podloga:

Dzanarika

Ova sorta kajsije dobila je ime po svom poreklu (SAD). Veoma je rodna i izrazitog kvaliteta ploda.Plodovi su krupni,okrugli,sa pokozicom u nijansi zute i narandzaste boje.Meso ploda je zute boje,slatkonakiselo,srednje cvrstine te se lako odvaja od kostice.Sazreva krajem juna i pocetkom jula,ali plodove treba obrati malo ranije.Osetljiva je na mrazeve.Podloga koju preporucujemo je Dzanarika.

MAĐARSKA NAJBOLJA

Vreme zrenja:

Sredinom jula

Podloga:

Dzanarika

Kako samo ime kaze,ova sorta vodi poreklo iz Madjarske.Plodovi su joj krupni,okruglasti,u nijansi zute,narandzaste i crvene boje,sa pegicama.Meso je slatko nakiselo,socno,izrazite arome,tamnocrvene boje.Cveta kasno,a sazreva tokom jula.Radja obilno i redovno.Stablo je bujno do izrazito bujno.Otporna je na niske temperature i mrazeve,ali osetljiva na apopleksiju(susenje stabla).Kao podlogu preporucujemo Dzanariku.

KRUPNA RANA

Vreme zrenja:

Pocetak avgusta

Podloga:

Dzanarika

Plod je veoma krupan, izduženo jajast sa dubokom uzdužnom brazdom, mase oko 100-140g. potkožica slamastožuta, sa sunčane strane zlatnožuta i išarana crvenim pegama. Meso svetložuto, sočno, slatkokiselo odličnog ukusa. Vreme zrenja druga polovona VI i početkom VII meseca . Stablo je umerene bujnosti. Dobro podnosi zimske mrazeve a srednje je osetljiva na pozno prolećne i sušu. Otporna je na parazite. Ova prastara mađarska sorta se gaji u Francuskoj i Nemačkoj a ima je i u našim voćnjacima. Po kvalitetu jedna od najboljih sorti kajsije u svetu. Ima veliku rodnost pa se preporučuje za gajenje i širenje.

ROKSANA

Vreme zrenja:

Pocetak avgusta

Podloga:

Dzanarika

Roksana je najtrazenija sorta kruske posle Madjarske najbolje.Ima vrlo krupne plodove izduzenog oblika,sa pokozicom u nijansi crvene i narandzaste boje.Meso ploda je narandzaste boje,cvrsto,nakiselog ukusa,dobrog kvaliteta.Kasno cveta,a sazreva krajem jula i pocetkom avgusta.Osetljiva je na mrazeve.Obilno radja,odlicna je za jelo i dobra za preradu. Podloga koju preporucujemo je Dzanarika.

NOVOSADSKA RODNA

Vreme zrenja:

Sredina jula 

Podloga:

Dzanarika

Novosadska rodna ima veoma krupan plod (75-80 grama),koji je izduzeno-okruglog oblika,sa strane malo spljosten.Pokozica je svetlonarandzaste boje,sa izrazitim crvenilom na osuncanoj strani.Meso ploda je narandzaste boje,socno je,slatko,aromaticno i lako se odvaja od kostice.Zbog slatkog jezgra,izuzetno je pogodna za proizvodnju rakije.U poredjenju sa drugim sortama,ova najredovnije daje prinose.S obzirom na obilnost prinosa,rodnost treba regulisati rezidbom.Cveta kasno,a sazreva krajem jula.Preporucujemo kalemljenje ove sorte preko posrednika (podloga džanarika + posrednik šljiva + plemka kajsije) kako bi se izbegla apopleksija (susenje stabla).