063/82-65-308 rasadnikorah@gmail.com

SADNICE ŠLJIVE

Vrhunski kvalitet - Raznovrsne sorte - Povoljne cene!
p

Šljiva je listopadna drvenasta biljka kojoj odgovara umerena klima. Voćne sadnice šljive nisu veliki probirači zemljišta. Sadnice šljive daju sočan i kvalitetan plod koji se koristi u svakodnevnoj ishrani i zbog toga su voćne sadnice šljive toliko zastupljene kod nas. Šljiva je relativno otporna na sušu i daje veoma ukusan plod.

ČAČANSKA RANA

Vreme zrenja:

Pocetak jula

Podloga:

Dzanarika

Voćne sadnice šljive, sorte “Čačanska rana” stvorene su u Institutu za voćarstvo u Čačku. Sazreva krajem prve i početkom druge polovine jula. Plod je srednje krupan, jajast, ljubičastoplav. Meso je žuto, čvrsto, sočno, slatko, vrlo ukusno. Osetljiva je prema kasnoprolecnim mrazevima. Koštica je krupna koja se lako odvaja od mesa . Dobro podnosi transport.Čačanska rana je rana i rodna šljiva, krupnih i kvalitetnih plodova. Na tržištu postiže relativno visoku cenu.U zadnjih par godina se puno sadi u novim zasadima.

ČAČANSKA LEPOTICA

Vreme zrenja:

Kraj jula

Podloga:

Dzanarika

Voćne sadnice šljive, sorte “Čačanska lepotica” je nastala na Institutu za voćarstvo u Čačku. Rano prorodi i rađa redovno i obilno u svim uslovima. Sazreva krajem jula meseca. Plod je srednje krupan, okruglastog oblika i vrlo privlačnog izgleda. Vrlo kvalitetna sorta šljive čiji plodovi su prvenstveno namenjena stonoj potrošnji. Od plodova se ako dobro sazre može dobiti veoma kvalitetna rakija. Osetljiva je na plamenjaču i rđu. Tolerantna je na šarku šljive što se smatra njenim posebnim kvalitetom.U zadnjih desetak godina ima puno velikih zasada zasadjenih sa Cacanskom lepoticom.

ČAČANSKA RODNA

Vreme zrenja:

Kraj avgusta

Podloga:

Dzanarika

Voćne sadnice šljive sorte “Čačanska rodna” je poreklom iz Srbije. Zbog velikog potencijala rodnosti obavezna je jaka rezidba. Cveta srednje rano, istovremeno sa sortama Čačanska rana i Čačanska lepotica. Samooplodna je sorta. Sorta je izuzetno rodnog potencijala. Plod je sitan do srednje krupan, jajolikog je oblika. Kožica ploda je tanka, čvrsta, plava. Meso ploda je čvrsto, žute boje, vrlo sočno, slatkokiselog ukusa i aromatično.Od svih sorti sljiva Cacanska rodna sadrzi najvise secera u sebi i zbog toga je dobra za rakiju,slatko,dzem,pekmez a lepa je i za jelo. Koštica je sitna i odvaja se od mesa. Dozreva krajem avgusta i početkom septembra. Plodovi dobro podnose transport. Dosta je otporna na prolećne mrazeve.

ČAČANSKA NAJBOLJA

Vreme zrenja:

Polovina avgusta

Podloga:

Dzanarika

Voćne sadnice šljive, sorte “Čačanska najbolja” je nastala na Institutu za voćarstvo u Čačku. Sazreva sredinom avgusta. Cveta srednje rano. Dobro je oprašuju čačanska rana, čačanska lepotica i stenli. Rađa dobro. Plod je krupan, jajast, tamnoplave boje. Meso je zelenkastožuto, čvrsto, dosta sočno i ukusno.

RUDGESTETER

Vreme zrenja:

Pocetak jula

Podloga:

Dzanarika

Voćne sadnice šljive, sorte “Rutgeršteter” su poreklom iz Nemačke. Jedna je od najranijih sorata plavih šljiva. Rađa krupne, okrugle plodove ljubičastoplave boje. Meso je žutozeleno, delomično se odvaja od sitne koštice, sočno je, srednje čvrsto, aromatično i osvežavajućeg ukusa. Dozrevanje je krajem juna.

KALIFORNIJSKA PLAVA

Vreme zrenja:

Sredinom jula

Podloga:

Dzanarika

Voćne sadnice šljive, sorte “Kalifornijska plava” je poreklom iz SAD. Sazreva sredinom jula.. Delimično je samooplodna. Srazmerno rano prorodi, a zatim dobro rađa. Plod je krupan, loptast, ljubičastoplav. Drvo je srednje bujno, otporno, cveta srednje rano. Rano prorodi i redovno rađa. Otporna je na plemenjaču, rđu, tolerantna je na šarku šljive.Prelepog je i socnog ukusa.

STENLEJ

Vreme zrenja:

Kraj avgusta

Podloga:

Dzanarika

Voćne sadnice šljive, sorte “Stenlej” je poreklom iz SAD. Zahteva redovnu i oštru rezidbu. Sazreva krajem avgusta. Plod je krupan, sladunjavog ukusa i osrednjeg kvaliteta. Dobro podnosi transport. Plodovi se mogu koristiti za potrošnju u svežem stanju, smrzavanje sušenje i preradu u rakiju i druge proizvode.U nasoj zemlji ima dosta zasada sa sljivom Stenlej.

Grose Felicija

Vreme zrenja:

Kraj avgusta

Podloga:

Dzanarika

Sljiva Grose Felicija ima plavo ljubičasti plod. Izuzetno je krupna od 50 do 70 grama. Odvaja se od koštice. Meso je žuto zeleno, veoma sočno, aromatično sa dosta šećera. Sazreva krajem avgusta i dobre je rodnosti. Rađa niz celu granu, a plod je krupan kao i na početku tako i na kraju grane. Bujna je sorta, lepo podnosi sušu. Delimično je samooplodna, a može da se doda čačka lepotica, stenlej, jubileum i opal. Jedna je od najnovijih i najkvalitetnijih stonih sorti. Preporučuje se posle cvetanja zaštita od grinja.

Angelina

Vreme zrenja:

Sredina septembra

Podloga:

Dzanarika

Sadnice šljive Angelina su klasična evropska sorta nastala u Francuskoj, ali je rasprostranjena širom sveta. Plod je srednje krupan, ljubičaste boje, veoma sočnog ukusa. Delimično je samooplodna sorta šljive. Vreme sazrevanja: Sazreva sredinom septembra. Podloga: Dzenarika.